Mindful Eating (Farkındalıklı Yeme) Ile Nasıl Kilo Verilir?

Sıkışık tokluğa engel olan ve kişinin kendini çok daha iyi hissetmesini sağlayan yöntemlerden biri olan Dikkatli Yeme, mide ve bağırsak sağlığı için de son derece önemli bir konudur. Bir meditasyon şekli olan Mindful Eating, aynı zamanda hem duygusal hem de fiziksel duyguları tanımaya yardımcı olur. Depresyon, yeme bozuklukları, yemek önyargısı ve kaygıyı tedavi etmek için kullanılan bir programdır. Yeme bilinci yemek yerken, yemeğe tüm dikkat gösterilmelidir. Tüm dikkat ve odaklanma gıdaya verilmeli ve yavaşça yenmelidir. Fiziksel ve zihinsel farklı duyguları harekete geçirmek gerekir. Yemek yemek bir eğlence olarak görülmemeli ve genel sağlık ve refahı korumak için yenmelidir. Yemekten memnun olmak da çok önemlidir. Dikkatli Beslenme yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri, yemeğe sorularla ve suçlulukla yaklaşmamanız gerektiğidir. Biraz daha rahat, düşünmeden ama sınırlı bir şekilde yemek yemek gerekiyor.


Neden Dikkatli Yemek Yemeliyim?
Oruçlu günlerimizde dışarıda veya evde pek çok öğünle karşılaşıyoruz ve bu yemekler bizi cezbediyor. Tabii yemek yerken yemeğe odaklanmak yerine asla yapılmaması gereken bir şey yapıyoruz ve televizyon, bilgisayar ve tablete odaklanıyoruz. Dikkatini yemekten başka bir şeye odaklayarak yemek yemek, son derece akılsız ve hızlı bir şekilde yapıldığı anlamına gelir. Beynin dolu olduğunu fark etmesi yaklaşık 15-20 dakika sürer. Bununla birlikte, hızlı yemek yeme durumunda, beyin tokluk sinyalini almayacağından aşırı yeme meydana gelir. Dikkatli ve bilinçli yemenin en büyük avantajlarından biri, yavaş yenildiği için daha az yemekle tokluk hissine ulaşmanın avantajıdır. Bu şekilde kilo verme durumu söz konusudur. Çok yiyen ve tokluk hissetmeyenlerin yavaş yemesini ve böylece daha az yemekle doymasını sağlar. Açlığın bir kısmı fiziksel değildir ve duygusal açlık olarak görülebilir. Bu tür açlık ile yemek yeme zamanlarını buna göre ayırt etmeyi öğrenmek gerekir.


 
Dikkatli Beslenme ile Kilo Verme Dikkatli Beslenme ile Kilo Verme?
Kilo verme durumu stabil olmadığından, dikkatli beslenme ile kilo kaybı stabil olmazsa kısa sürede tekrar kilo verilebilir. Dışarıda yemek yeme, duygusal yeme, hızlı yemek yeme ve iştah artışı gibi nedenler, kilonun çabuk alınmasına neden olur. Bilimsel bir gerçek, fazla kilolu kişilerin kilo verdikten bir veya iki yıl sonra tekrar kilo verdiklerini söylüyor. Bunun temel nedeni irade eksikliğidir. Her programda olduğu gibi Mindful Eating'de de eski düzen dönüldüğünde hızlı bir kilo artışı görmek mümkündür. Aynı zamanda stresin yeniden kilo almasında büyük rol oynar. Stres ve düzenli beslenme gibi programlar geri dönülürse kilo verme başlar ve kilonun korunması mümkün hale gelir. Bu yeme uygulamasını 6-7 hafta uygulayan kişilerin yaklaşık 3-4 kg kilo verdikleri görülmektedir. Bunun 12 haftaya çıkarılması durumunda 6-7 kiloya varan bir kayıp gözlemlemek mümkündür. Duygusal yeme ve dışarıda yemeye özel dikkat gösterilmelidir. Kişinin duygusal durumlarda yediği veya kendini ödüllendirmek için yediği yiyecekler kilo olarak geri dönecektir. Dışarıda yemeyi etkileyen en önemli faktörler koku ve görsel iştahtır. Böyle durumlarda kişinin yemek yeme isteği gelir. Dikkatli Yeme, yani yeme bilinci bu dürtülerden kurtulur ve sağlıklı ve bilinçli bir beslenme biçiminde gerçekleşir.


Dikkatli Yeme Nasıl Yapılır?
Bilinçli yemek yemek için yapılması gereken en önemli şey kararlılık, egzersiz ve çeşitli motivasyonlardır. Dikkatli Yeme için birçok seminer düzenlenir. Bu seminerler çok faydalı olacak. Yemek yerken dikkat edilmesi gereken şeylerin daha yavaş ve kontrollü bir şekilde yemesi gerekir. Aynı zamanda ağızdan alınan ısırığın yavaş yavaş ve çiğnenerek yutulması gerekir. Yemek yerken televizyon, bilgisayar, telefon gibi dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmak gerekir. Odaklanmayı sürdürmek için sessiz bir ortamda yemek yemek çok önemlidir. İyice yenen şeylerin tadı iyi algılanmalıdır. Kişi doyduğunda hemen yemeyi bırakmalıdır. Yemek yemeden önce kişinin neden yemek yediğini, gerçekten aç olup olmadığını ve yenen yemeğin sağlıklı olup olmadığını sorgulamak gerekir. Bu şekilde yemek yerken çok daha sağlıklı öğünler, çok daha az yemek yenildiği bilinmektedir. Prosedüre başlamadan önce, motivasyon için her gün yemek ayarlamak iyi bir seçim olacaktır. Her öğüne uymaya çalışmak gerekir.



Yorumlar